2 Ekim 2015 Cuma

Başarı mı mutluluğu getirir yoksa mutluluk mu başarıyı?

Konu başlığımız biraz tavuk mu yumurtadan yumurta mı tavuktan çıkar gibi oldu ama gerçekten şunu sormak istiyorum başardığımız için mi mutlu oluyoruz yoksa zaten mutlu olduğumuz için mi başarı kapıları bize aralanıyor?

Uzun yıllardır birçok kişisel gelişim kitabında ve bilimsel araştırmalarda başarıyı mutluluğun kaynağı olarak ele almışlar ta ki pozitif psikoloji yönünde araştırmaların sayısı artana kadar. Mutluluk, motivasyon, başarı üzerinde yapılan birçok araştırmada özellikle çalışan işveren ilişkilerine bakıldığında ödül bazlı motivasyonların başarıya götürmede çok etkin olamadığı görülmüş. Şu an birçok işletmede halen ödülle dayalı başarı şartlaması yapılmakta. Ama sopanın ucundaki havuç bilinenin aksine çalışanı bu iş için daha fazla güdüleyememekte ve hatta başarısızlığa yol açabilmektedir. Eğer benim gibi satış odaklı bir şirkette çalışıyorsanız mutlaka her yıl için size ayrılmış bir satış kotasıyla karşı karşıya mutlaka kalmışsınızdır. Hatta bu kota hedefine vardığınızda mutlu olacağım cümlesini söylemiş, kotayı doldurduğunuzdaki takdir edileceğim hayalini mutlaka yaşamışsınızdır. Ama durum şunu göstermektedir ki siz bu sene örneğin 100 birim olan kotayı doldurduğunuzda kimse size aferin seneyede 100 birim olsun demeyecektir. Bir sonraki yıl bir bakmışsınız olmuş hedef 140 birim.. Peki sonuç nedir? Sonuç, sürekli sopanın ucundaki havucu yakalayarak mutlu olacağınızı düşünerek geçirdiğiniz yıllar, belli bir süre sonra motivasyon eksikliği ve bunu takip eden mutsuzluk. Yani bu örnekte de gördüğümüz gibi mutluluğu sürekli bir şeylere bağlarak, kendimiz dışındaki dış faktörleri kendimize mutluluk şartı koşarak mutluluğumuzu sürekli erteliyoruz.

Demekki mutluluğun belki en temel şartlarından biri, mutluluğu,  kendi iç dünyanız ve hayalleriniz dışındaki dış faktörlere bağlamamak. "Bu sınavdan 100 alınca çok mutlu olacağım", emin ol başka sınavlarda olacak ve onlar içinde aynı cümleyi kullanacaksın. "Şu evi alınca mutlu olucam", o evi aldıktan sonra yine başka şeyleri almak isteğiyle mutluluğunu yine alacağın şeye bağlayacaksın. "Şu 10 kiloyu da vereyim acaip mutlu olacağım" bi bakmışsın sen 10 kilo vermeyi hayal ederken 5 kilo geri almışsın ve 10 kiloyu veremeyip üstüne 5 kilo eklendi diye yine mutsuzsun.


Peki ne yapmalıyız? Hayatımda bu kadar sorun varken nasıl mutlu olacağım dediğinizi duyar gibi oluyorum. Bilimsel yönü ne kadar geçerli bilmiyorum ama benim son zamanlarda sıklıkla kullandığım bir yöntem var. Hayal etmek :) Bütün gün hayal ederek gerçeklikten kaçın demiyorum. Hayatınızda sizi üzen hangi şart yada durum varsa onu kendi istediğiniz yönde geliştiğini, sizi mutlu edecek sonuçla hayal edin. Ama ne zaman :) gece yatmadan önce ve sabah yatağınızdan kalkmadan bunu yapmalısınız (çünkü bilinçaltı frekanslarımıza erişebileceğimiz en uygun dilimler bu saatler görülüyor). Biz hangi yönde düşünce yaratırsak ve bunu düzenli olarak tekrar edersek beynimiz onu gerçekleştirmek için yeni bir kanal açıyor. Yani zor şartlarda olumsuz düşüncelerimizin neden gerçekleştiğini ve mutsuz olduğumuzu düşünürsek bunun olumsuz düşüncelerin üstünden defalarca geçiyor olduğumuzdan kaynaklı olduğunu görebilirsiniz. Şu an kimin söylediğini hatırlayamadığım çok güzel bir söz var aklımda: "Negatif bir beyinle pozitif bir hayat elde edemezsin". Demekki bol bol olumlu düşünüyoruz, hayallerimizin gerçekleşmesi için güzel güzel hayal ediyoruz veeee mutluluk bizim oluyor ve ardından başarı,şans ve fırsatlar bizimde kapımızı çalıyor :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder